Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, Povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Objavljen stav o hitnoj kontracepciji Njemačke udruge ginekologa:
"Während des gesamten Zeitfensters übertrifft die Wirksamkeit von Ulipristalacetat jene von Levonorgestrel. Deshalb ist die Verordnung von UPA erste Wahl"

Tijekom cijelog promatranog razdoblja djelotvornost ulipristal acetata nadmašuje djelotvornost levonorgestrela, zbog čega je propisivanje ulipristal acetata prvi izbor.

Preuzmite cjeloviti dokument na stranici: http://www.bvf.de
FDA je po prvi puta u povijesti odobrila kućnu upotrebu brzog testa na HIV u uvjerenju da će široka dostupnost OraQuick testa doprinijeti otkrivanju bolesti u ljudi koji se do sada nisu testirali. FDA u svojoj odluci naglašava kako OraQuick HIV kombinira točnost potvrdnih testova i jednostavnost brzog testa s dodatnom prednošću mogućnosti testiranja iz sline kao neinfektivnog materijala. CNN je popratio ovu važnu prekretnicu u suzbijanju širenja HIVa u kojem Magic Johnson komentira spomentu odluku FDA, potiče na samotestiranje sve one koji ne žele otići liječniku i govori o važnosti rane dijagnoze i što ranijeg početka liječenja: pročitajte više na linku
replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet