Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, Povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Objavljen stav o hitnoj kontracepciji Njemačke udruge ginekologa:
"Während des gesamten Zeitfensters übertrifft die Wirksamkeit von Ulipristalacetat jene von Levonorgestrel. Deshalb ist die Verordnung von UPA erste Wahl"

Tijekom cijelog promatranog razdoblja djelotvornost ulipristal acetata nadmašuje djelotvornost levonorgestrela, zbog čega je propisivanje ulipristal acetata prvi izbor.

Preuzmite cjeloviti dokument na stranici: http://www.bvf.de
FDA je po prvi puta u povijesti odobrila kućnu upotrebu brzog testa na HIV u uvjerenju da će široka dostupnost OraQuick testa doprinijeti otkrivanju bolesti u ljudi koji se do sada nisu testirali. FDA u svojoj odluci naglašava kako OraQuick HIV kombinira točnost potvrdnih testova i jednostavnost brzog testa s dodatnom prednošću mogućnosti testiranja iz sline kao neinfektivnog materijala. CNN je popratio ovu važnu prekretnicu u suzbijanju širenja HIVa u kojem Magic Johnson komentira spomentu odluku FDA, potiče na samotestiranje sve one koji ne žele otići liječniku i govori o važnosti rane dijagnoze i što ranijeg početka liječenja: pročitajte više na linku

Celijakija

Što je celijakija?

Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena1, sastojka prehrane pronađenog u pšenici, ječmu i raži. Smatra se kako je celijakijom zahvaćeno približno 1% populacije2,3, što je čini najraširenijom autoimunom bolesti  na svijetu. U genetski predodređenih pojedinaca, ingestija glutena potiče jaku upalnu reakciju koja oštećuje tanko crijevo i remeti apsorpciju važnih prehrambenih tvari. Klinička slika celijakije može biti vrlo raznolika. U tipičnim slučajevima bolesnici su teško bolesni, s proljevom i malapsorpcijskim sindromom, dok atipična klinička slika može uključivati simptome zahvaćenosti bilo kojeg organskog sustava. Atipična klinička slika bez proljeva  prepoznata je kao najčešća4. Jednostavna bezglutenska dijeta spriječit će pojavu svih simptoma i znatno unaprijediti kvalitetu života čak i u bolesnika koji nemaju kliničke simptome u trenutku postavljanja dijagnoze5,6. Celijakija je nerijetko udružena s čestim nasljednim poremećajem – selektivnim nedostatkom imunoglobulina A (AgAD)7.

 

Zašto testirati na celijakiju?

Učestalost komplikacija neliječene celijakije8 povećava se s vremenom:

• 35% će razviti osteoporozu

• 30% će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1

• 20% će patiti od anemije koja se ponavlja

• povećan rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva (9x)

Ipak, u većine oboljelih celijakija ostaje neprepoznata9.  Takvo stanje tumači se niskim stupnjem svijesti o širokom spektru kliničkih oblika bolesti, kao i nedovoljnim korištenjem dostupnih seroloških laboratorijskih testova od strane liječnika10.

 

Upoznajte Simtomax® test

Simtomax®je jednostavan brzi test koji otkriva IgA i IgG anitijela  prema specifičnim peptidima deamidiranog glijadina (DGP) koja se javljaju u oboljelih od celijakijije, kao i ukupna IgA antitijela.

Simtomax® je ciljano razvijen u svrhu probira iz malene količine kapilarne pune krvi, seruma ili plazme. Test omogućuje dobivanje rezultata usporedivih sa standardnim laboratorijskim serološkim testovima za samo 10 minuta.

Način izvođenja testa je jednostavan:  http://www.youtube.com/watch?v=99EJ3eMDvlA

Simtomax®je uspoređivan sa standardnim laboratorijskim testovima koji se temelje na otkrivanju antitijela na humanu tkivnu transglutaminazu (tTG) i s kliničkom dijagnozom temeljenom na biopsiji crijeva. Rezultati su pokazali odličnu specifičnost i osjetljivost testa  prikladne za svrhu probira (screeninga).

 

Predstavljamo deamidirane glijadinske peptide 

Peptidi deamidiranog glijadina (DGP) su novi biokemijski biljezi za dijagnozu celijakije. Glijadin je temeljni antigen autoimune reakcije u celijakiji. Enzim tkivna transglutaminaza (tTG) deamidira izvorni  peptid glijadina, a ta izmjena olakšava vezanje glijadina na HLA-DQ2/DQ8 receptore i njegovo prepoznavanje od strane T limfocita iz crijeva11. Stoga su peptidi deamidiranog glijadina vrlo specifično uključeni u imunološku rekaciju koja je temelj celijakije. Kada se uporabe u specifičnoj kombinaciji, dokazano su odlični biokemijski biljezi visoke specifičnosti za celijakiju12.

 

Literatura

1. Green PH, Cellier C. Celiac disease. N Engl J Med 2007;357:1731-1743.
2. Accomando S et al. The Global Village of Celiac Disease. Dig Liver Dis 2004;36(7):492-8.
3. West J, Logan RF, Hill PG. Seroprevalence, correlates and characteristics of undetected celiac disease in England. Gut 2003; 52:960-965.
4. Lo W, Sano K, Lebwohl B et al. Changing presentation of adult celiac disease. Dig Dis Sci 2003; 48:395-398.
5. Green PHR, Stavropoulus SN, Panagi SG et al. Characteristics of adult celiac disease in the USA; results of a national survey. Am J Gastroenterol 2001;96:126-131.
6. Mustalahti  K, Lohiniemi S, Collin P et al. Gluten free diet and quality of life in patiens with screen detected celliac disease. Eff Clin Pract 2002;5:105-113.
7. Latiff AH et al. The clinical signifficance of imunoglobulin A deficiency. Ann Clin Biochem 2007; 44:131-9.
8. Moher D et al. Evidence report.  Technology Assessment Number 194 – Celiac Disease. University of Ottawa Evidence based Practice Center, University of Ottawa, Ottawa, Canada.
9. Ravikumara M et al. Ninety percent of celiac disease is being missed. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2007; 45(4):497-9.
10. Hin H, Bird G, Fisher P et al. Coelliac disease in primary care: case finding study. BMJ. 1999;318:164-7.
11. Molberg O et al. Tissue transglutaminase selectively modifies gliadin peptides that are recognized by gut derived T-cells in celliac disease. Nat Med 1998;14:713-7.
12. Schwertz e et al. Serologic assay based on gliadin related nonapeptides as a highly sensitive and specific diagnostic aid in celiac disease. Clin Chem 2004;50(12):2370-5.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet