Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, Povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Objavljen stav o hitnoj kontracepciji Njemačke udruge ginekologa:
"Während des gesamten Zeitfensters übertrifft die Wirksamkeit von Ulipristalacetat jene von Levonorgestrel. Deshalb ist die Verordnung von UPA erste Wahl"

Tijekom cijelog promatranog razdoblja djelotvornost ulipristal acetata nadmašuje djelotvornost levonorgestrela, zbog čega je propisivanje ulipristal acetata prvi izbor.

Preuzmite cjeloviti dokument na stranici: http://www.bvf.de
FDA je po prvi puta u povijesti odobrila kućnu upotrebu brzog testa na HIV u uvjerenju da će široka dostupnost OraQuick testa doprinijeti otkrivanju bolesti u ljudi koji se do sada nisu testirali. FDA u svojoj odluci naglašava kako OraQuick HIV kombinira točnost potvrdnih testova i jednostavnost brzog testa s dodatnom prednošću mogućnosti testiranja iz sline kao neinfektivnog materijala. CNN je popratio ovu važnu prekretnicu u suzbijanju širenja HIVa u kojem Magic Johnson komentira spomentu odluku FDA, potiče na samotestiranje sve one koji ne žele otići liječniku i govori o važnosti rane dijagnoze i što ranijeg početka liječenja: pročitajte više na linku

Dobro došli na stranice namijenjene zdravstvenim djelatnicima. Lijevi izbornik vodi Vas do osnovnih informacija o našim proizvodima i indikacijskim područjima kojima se bavimo

Reprodukcijsko zdravlje

Dobro došli na stranice posvećene reprodukcijskom zdravlju. Na njima ćete naći osnovne informacije o:

• ellaOne, prvom ciljano razvijenom ne-hormonskom kontraceptivu kojem djelotvornost ne opada s vremenom proteklim od snošaja pa jedini trajno održanom djelotvornošću pokriva svih 5 dana preživljavanja spermija u spolnom sustavu žene. 

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, reprodukcijsko zdravlje je stanje tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim segmentima vezanim za reprodukcijski sustav, u svim fazama života. Pravo na reprodukcijsko zdravlje predstavlja dio općih ljudskih prava, a uključuje slobodno i svjesno odlučivanje o najpovoljnijem vremenu za roditeljstvo, za rađanje željenog broja djece te razmaku između poroda. Isto tako uključuje i dostupnost informacija i sredstava za kontracepciju te pravo na najviše standarde zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Kvalitetno planiranje obitelji i odgovorno spolno ponašanje spadaju među dugoročne socijalne i stručne prioritete budući da su usprkos širokoj dostupnosti hitnih kontraceptiva neželjene trudnoće važan su i trajan problem u nas i u svijetu: gotovo polovina trudnoća je neplanirana, a od njih skoro polovica završi pobačajem. Spomenute činjenice navode na mogući zaključak da žene u fertilnoj dobi nisu dovoljno informirane o dostupnosti djelotvornih metoda kontracepcije ili da spomenute metode nisu spremne redovito primjenjivati na propisani način.

Metode hitne kontracepcije jedinstvene su po tome što mogu spriječiti trudnoću nakon nezaštićenog snošaja. Treba ih primijeniti unutar što kraćeg vremenskog intervala od nezaštićenog snošaja.  Hitna kontracepcija nikako ne može zamijeniti metodu redovne kontracepcije, pa je uvijek potrebno savjetovati žene u smislu prihvaćanja jedne od metoda redovne kontracepcije.

U Hrvatskoj je odnedavno dostupan ulipristal acetat (ellaOne), prvi selektivni modulator progesteronskih receptora u hitnoj kontracepciji i prvi ciljano razvijeni hitni kontraceptiv. Selektivnom modulacijom progesteronskih receptora dolazi do inhibicije ovulacije neovisno o početku LH vala (Brache, Hum Reprod 2010), a djelovanje je trajno održano nesmanjenom djelovornošću unutar 120 sati od nezaštićenog snošaja tj. tijekom punog perioda preživljavanja spermija (Fine, Obs Gyn 2010). Analiza usporedne djelotvornosti objavljena u Lancetu 2010 pokazala je da primjena ellaONe unutar prva 24 sata trosruko smanji rizik trudnoće u usporedbi s levonorgestrelom (Glasier, Lancet, 2010).

Zarazne bolesti HIV i Hepatitis C

Dobro došli na stranice posvećene krvlju prenosivim infekcijama. Na njima ćete naći osnovne informacije o OraSure testovima za brzo otkrivanje protutijela na HIV ½ i hepatitis C, a čija je temeljna prednost mogućnost otkrivanje protutijela i u uzorcima SLINE uz impresivnu dijagnostička točnost od ~99% koja je potvrđena nizom nezavisnih kliničkih istraživanja.

Krvlju prenosive zarazne bolesti HIV i hepatitis C predstavljaju važan javno zdravstveni problem. Osim djelotvornog liječenja oboljelih, u rješavanju ovog problema  od iznimnog su značenja:

•  trajno unaprijeđivanje znanja o krvlju prenosivim zarazama osobito unutar ciljanih visoko rizičnih populacija

•  zaštita ciljanih segmenata populacije uspješnim izbjegavanjem horizontalnog i vertikalnog prijenosa krvlju prenosivih zaraza

•  rano otkrivanje i pravovremeno / rano liječenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti.

Arenda d.o.o. zastupa Američku biotehnološku tvrtku OraSure Technologies, proizvođača inovativnih testova za brzo otkrivanje zaraze HIV-om i hepatitisom C.

Opsežno ispitani u kliničkim istraživanjima ovi testovi omogućavaju dobivanje rezultata čija je točnost usporediva ili bolja s rezultatima dobivenim standardnim "strojnim" ELISA testovima u roku od 20 minuta. Osim visoke točnosti, testove odlikuje i iznimna pogodnost u izvođenju budući da se osim uzoraka krvi i plazme protutijela na HIV ½ i hepatitis C mogu otkriti i iz uzorka sline, čime se u potpunosti izbjegava kontakt ispitivača s potencijalno zaraženim materijalom, odnosno nestaje potreba za invazivnim postupanjem sa ispitanicima.

Autoimune bolesti

Dobro došli na stranice posvećene autoimunim bolestima. Na njima ćete naći osnovne informacije o:

Simtomax® je jednostavan brzi test koji otkriva IgA i IgG anitijela prema specifičnim peptidima deamidiranog glijadina (DGP) koja se javljaju u oboljelih od celijakijije, kao i ukupna IgA antitijela.

Bolesti jetre

Bolesti jetre danas su među najčešćim bolestima probavnog sustava. Jetra ima veliku sposobnost samoobnavljanja oštećenog tkiva, zbog čega bolesti jetre mogu neprimjetno napredovati godinama bez pojave simptoma pa značajna oštećenja jetre mogu nastati gotovo neprimjetno.

Bolesti jetre dijele se na metaboličke i infiltrativne procese, virusne hepatitse, toksična i medikamentna oštećenja, autoimune bolesti, alkoholnu bolest, tumore jetre, te bolesti bilijarnog sustava. 

Kao posljedica različitih noksi često se razvija fibroza i ciroza jetre koje su povezane sa značajnim morbiditetom i mortalitetom. Usprkos značajnom napretku medicinske znanosti i prakse, fibroza i ciroza jetre još uvijek predstavljaju klinički (dijagnostički i terapijski) izazov za stručnjake diljem svijeta.

Arenda d.o.o. zastupa tvrtku Biopredictive SAS koja je razvila kompjuterski program temeljem kojeg se, obradom različitih biokemijskih parametara, procjenjuje stupanj oštećenja / fibroze jetre a time pruža dijagnostička alternativu za invazivni i skupi postupak biopsije jetre.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet