Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Hepatitis C

Kontakti

 

Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitis
Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
Mirogojska 8, 10000 Zagreb
Phone: +385 1 4603-222
Web: www.bfm.hr

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa, HEPATOS
Address: Doverska 25, 21000 Split
Phone: +385 21 45 99 88
Fax: +385 21 45 99 89
Mobile: +385 98 903 24 873
E-mail: info@hepatos.hr
Web: www.hepatos.hr

Hrvatska udruga za oboljele od HIV-a, HUHIV
Address: Medveščak 9, 10000 Zagreb
Phone: +385 1 4666-655
Fax: +385 1 4666-655
Mobile: +385 91 3377-113
E-mail: info@huhiv.hr
Web: www.huhiv.hr

Što je hepatitis C?

Hepatitis C je podmukla i opasna upalna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa C (HCV). Kod većine osoba zaraženih s HCV, bolest godinama napreduje bez ikakvih simptoma. Zbog toga zaraženi nisu svjesni problema i ne traže liječenje. Hepatitis C teško oštećujuje tkivo jetre (ciroza), a može izazvati i primarni karcinom jetre ili dovesti do potpunog zatajenja funkcije jetre.

Pored virusa hepatitisa C, postoje i drugi tzv. hepatotropni virusi koji mogu izazvati hepatitis (virusnu upalu jetre), pa razlikujemo viruse hepatitisa A, hepatitisa B, hepatitisa D, hepatitisa E i hepatitisa G. Svi se ovi hepatitisi razlikuju po putovima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u kroničnu bolest (tzv. kronični hepatitis) i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza jetre i karcinom jetre.

Hepatitisom C zaraženo je 150 do 200 milijuna ljudi u cijelom svijetu. Danas je hepatitis C najčešći uzrok transplantacija jetre, ali i čest uzrok raka jetre. Za Hrvatsku je procjena da je oko 1,7% populacije zaraženo HCV virusom, što čini više od 75.000 ljudi.

Među svim spomenutim hepatitisima, upravo hepatitis C najčešće prelazi u kronični oblik s mogućnošću razvoja ciroze i karcinoma jetre. Moguće posljedice hepatitisa vrlo su ozbiljne, stoga je važno spriječiti zarazu, odnosno što ranije postaviti dijagnozu i započeli liječenje oboljelih.

Novi neinvazivni test za Hepatitis C

VIŠE NE MORATE VADITI KRV KAKO BISTE SAZNALI JESTE LI ZARAŽENI VIRUSOM HEPATITISA C

U Hrvatskoj je, osim standardnih krvnih testova, odnedavno dostupno brzo, točno i pouzdano testiranje uzoraka sline na hepatitis C.

Brzim i jednostavnim uzimanjem obriska sline dobivate točan i pouzdan rezultat testiranja već nakon 20 minuta. Pozitivan test je preliminaran, i mora biti potvrđen jednim od potvrdnih testova.

Zdravstveni djelatnik / ustanova koja provodi testiranje dužan je izdati pisani nalaz testiranja na hepatitis C.

Koji su simptomi hepatitisa C?

Koji su simptomi hepatitisa C?

Inkubacija hepatitisa C odnosno razdoblje od ulaska virusa u organizam do pojave znakova bolesti iznosi oko 6 tjedana.

Simptomi bolesti javljaju se u samo 25-30% zaraženih HCV-om. Oni su vrlo nespecifični i ne upućuju u razvoj upale jetre. Mnoge osobe zaražene virusom hepatitisa C ne osjećaju se bolesnima ili mogu imati simptome slabije gripe koja ne zahtjeva liječenje.

Najčešći simptomi su umor, bolnost u gornjem dijelu trbuha, osobito s desne strane, mučnina, povraćanje, gubitak teka, ponekad povišena tjelesna temperatura, bolovi u zglobovima. Žutica, jedan od najuočljivijih simptoma hepatitisa vrlo često izostaje, posebice kod hepatitisa C.

Mokraća oboljelih osoba može postati tamna, bjeloočnice i koža mogu postati žuti - pa govorimo o žutici. Simptomi hepatitisa mogu nestati nakon nekoliko tjedana, ali to ne treba značiti da je i zaraza nestala.

Zbog netipičnih znakova bolesti, najveći broj oboljelih se otkrije posve slučajno, tijekom sistematskih pregleda, regrutacije ili obrade nekih drugih bolesti i to uglavnom u fazi kroničnog hepatitisa.

Kako se prenosi hepatitis C?

Kako se prenosi hepatitis C?

Hepatitis C se najčešće prenosi direktnim kontaktom s krvlju oboljele osobe.

Virus hepatitisa C prisutan je u krvi osoba koje su zaražene hepatitisom C, a prijenos je moguć u svim slučajevima kada krv jedne osobe dođe u kontakt s krvlju druge osobe. Prijenos virusa najčešće se događa kada krv zaražene osobe uđe u krvotok druge osobe preko ozlijeđene kože ili sluznice.

-          Zajedničko korištenje opreme za uštrcavanje (injekcijske igle, brizgalice, žlice, brisevi, voda) prilikom uživanja opojnih droga najčešći je način prenošenja bolesti. Ako ste ikada koristili tuđu brizgalicu i / ili iglu, makar samo jednom, i bez obzira koliko davno, postoji rizik da ste se zarazili virusom hepatitisa C.

-          Transfuzija krvi ili krvnih pripravaka prije uvođenja obveznog testiranja dobrovoljnih davatelja krvi (u Hrvatskoj od 1993.) također predstavlja rizik zaraze hepatitisom C.

 

Ostali mogući načini prenošenja zaraze hepatitisom C:

        - prijenos sa zaražene majke na novorođenče tijekom poroda

        - spolni odnos sa zaraženom osobom bez zaštite

        - medicinski ili stomatološki zahvati provedeni nesterilnim instrumentima

        - tetoviranje, piercing, akupunktura, elektroliza ili trajno šminkanje provedeni nesterilnim priborom

 

Non A non B hepatitis Osobe kojima je prije otkrića virusa hepatitisa C (1989) postavljena dijagnoza non A non B hepatitisa trebaju se obvezno testirati na hepatitis C.

Zašto se treba testirati na hepatitis C?

Zašto se treba testirati na hepatitis C?

Rano otkrivanje i liječenje hepatitisa C je vrlo važno:

-          Ako imate hepatitis C, trebate se liječiti, i možete se izliječiti. Oboljelima od hepatitisa C dostupni su lijekovi koji u potpunosti uništavaju virus u više od polovice liječenih bolesnika. Uspjeh liječenja oboljelih od nekih tipova hepatitisa C dostiže 80%.

-          Ako ste oboljeli od hepatitisa C, mjenjanjem nekih životnih navika možete zaustaviti napredovanje bolesti i daljnje oštećenje jetre

-          Ako ste oboljeli od hepatitisa C, naučite kako od zaraze zaštititi drage ljude oko sebe

Tko se treba testirati i gdje?

Tko se treba testirati?

Svi koji jesu ili su bili izloženi barem jednom od navedenog

1.    Korištenju zajedničkih igala i brizgalica prilikom korištenja opojnih droga

2.    Transfuziji krvi ili krvnih derivata prije uvođenja obveznog testiranja krvi

3.    Usputnom, slučajnom spolnom odnosu bez zaštite

4.    Tetoviranju, piercingu, akupunkturi ili elektrolizi - moguće izvršenim nesterilnim priborom

5.    Non A non B hepatitisu dijagnosticiranom prije 1989.g

 

Gdje se možete testirati?

REFERENTNI CENTAR ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE VIRUSNIH HEPATITISA

KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI "DR. FRAN MIHALJEVIĆ", ZAGREB (www.bfm.hr)

REFERENTNI CENTAR ZA KRONIČNE BOLESTI JETRE KLINIKE ZA UNUTARNJE BOLESTI KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA ZAGREB (www.kbc-zagreb.hr)

REFERENTNI CENTAR ZA OVISNOSTI O DROGAMA KLINIKE ZA PSIHIJATRIJU KLINIČKE BOLNICE SESTRE MILOSRDNICE, ZAGREB (www.kbsm.hr)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO "DR. ANDRIJA ŠTAMPAR", ZAGREB (www.stampar.hr)

MREŽA ZAVODA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO (www.hzjz.hr/mreza.htm)

KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI TE ODJEL ZA ZARAZNE BOLESTI I MIKROBIOLOGIJU S PARAZITOLOGIJOM KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA SPLIT (www.kbsplit.hr),

KLINIKA ZA INFEKTIVNE BOLESTI, KLINIKA ZA INTERNE BOLESTI I KLINIČKI ZAVOD ZA KLINIČKU MIKROBIOLOGIJU KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA RIJEKA (www.kbc-rijeka.hr)

KLINIKA ZA INFEKTOLOGIJU I KLINIKA ZA INTERNU MEDICINU KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA OSIJEK (www.kbo.hr)

KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI KLINIČKE BOLNICE DUBRAVA, ZAGREB (www.kbd.hr)

KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI KLINIČKE BOLNICE "SESTRE MILOSRDNICE", ZAGREB (www.kbsm.hr)

KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI KLINIČKE BOLNICE "MERKUR", ZAGREB (www.kb-merkur.hr)

KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI KLINIČKE BOLNICE "SVETI DUH", ZAGREB

ZATVORSKA BOLNICA U ZAGREBU

ŽUPANIJSKE I OPĆE BOLNICE ŠIROM HRVATSKE

BROJNE PRIVATNE POLIKLINIKE I MEDICINSKO - BIOKEMIJSKI LABORATORIJI ŠIROM HRVATSKE

Život s hepatitisom C

Život s hepatitisom C

LIJEČENJE

Ako imate hepatitis C, trebate se liječiti, i možete se izliječiti. Oboljelima od hepatitisa C dostupni su lijekovi koji u potpunosti uništavaju virus u više od polovice liječenih bolesnika. Za neke tipove hepatitisa, stopa uspješnosti liječenja penje se i preko 80%. Za više informacija javite se svom liječniku.

PREHRANA

Ako imate hepatitis C, trebate dobro balansiranu i uravnoteženu prehranu. Nadalje, zbog opasnosti razvoja ciroze (oštećenje tkiva) jetre, trebate prekinuti konzumaciju alkoholnih pića, ili barem značajno smnjiti količinu koju konzumirate. Za više informacija javite se svom liječniku.

SPOLNI ŽIVOT

Rizik prijenosa hepatitisa C spolnim putem nizak je u stabilnim i dugotrajnim monogamnim vezama. Ukoliko je vaš partner zaražen virusom hepatitisa C, trebate se i sami testirati.

Prilikom spolnog odnosa s osobom čije zdravstveno stanje i spolnu povijest ne poznajete, uvijek koristite kondom. Kondomi pružaju zaštitu ne samo od neželjene trudnoće, nego i od spolno prenosivih bolesti, kao što su HIV, hepatitis B i hepatitis C.

PSIHOLOŠKI STATUS

Spoznaja da ste zaraženi virusom hepatitisa C može izazvati osjećaje ljutnje, tuge, krivnje, samosažaljenja, straha od budućnosti, uznemirenosti, ili samookrivljavanja. Ne nosite ih u sebi: postoji sustav koji će Vam pomoći da se suočite s bolešću, i da se protiv nje borite. Osim obitelji, prijatelja i zdravstvenih ustanova, u Hrvatskoj postoje udruge bolesnika oboljelih od hepatitisa C koje Vam mogu pomoći da se upoznate s bolešću i da ustrajete u njenom liječenju.

SPOSOBNOST ZA RAD

Niste obvezni izvijestiti poslodavca da bolujete od hepatitisa C, te možete nastaviti s radnim aktivnostima ukoliko to Vaše stanje dopušta. U slučaju potrebe i u skladu s odgovarajućim pravilnicima, imate pravo na bolovanje za vrijeme liječenja i oporavka.

PUTOVANJA

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o eventualnoj potrebi za cijepljenjem i mjerama koje trebate provoditi za vrijeme putovanja.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet