Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Prijevremeno prsnuće plodovih ovoja

Pojednostavljeno, do prijevremenog prsnuća plodovih ovoja (PPPO) dolazi kada plodova voda ističe prije vremena (porod ne započne unutar 24-48 sati od prsnuća plodovih ovoja). Ako se prsnuće plodovih ovoja i posljedično isticanje plodove vode ne prepozna te liječenje ne započne pravovremeno (unutar 24 sata od nastanka prsnuća), može uslijediti zaraza i ostale ozbiljne komplikacije za majku i novorođenče. Utvrđivanje prsnuća plodovih ovoja od kritične je važnosti u svakom stadiju trudnoće, kako bi se osigurala pravodobna hospitalizacija i liječenje. PPPO se javlja u približno jedne od deset trudnica, i predstavlja glavni čimbenik rizika za razvoj pre i post natalnih komplikacija.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet