Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Celijakija

Celijakija je doživotna nepodnošljivost glutena, sastojka prehrane pronađenog u pšenici, ječmu i ražiCelijakija je nerijetko udružena s čestim nasljednim poremećajem – selektivnim nedostatkom imunoglobulina A (AgAD).

Smatra se kako je celijakijom zahvaćeno približno 1% populacije  to je čini najraširenijom autoimunom bolesti  na svijetu. U genetski predodređenih pojedinaca, ingestija glutena potiče jaku upalnu reakciju koja oštećuje tanko crijevo i remeti apsorpciju važnih prehrambenih tvari. Klinička slika celijakije može biti vrlo raznolika. U tipičnim slučajevima bolesnici su teško bolesni,  s proljevom i malapsorpcijskim sindromom, dok atipična klinička slika može uključivati simptome zahvaćenosti bilo kojeg organskog sustava. Atipična klinička slika bez proljeva  prepoznata je kao najčešća.

Jednostavna bezglutenska dijeta spriječit će pojavu svih simptoma i znatno unaprijediti kvalitetu života čak i u bolesnika koji nemaju kliničke simptome u trenutku postavljanja dijagnoze.

Učestalost komplikacija neliječene celijakije (čak i u odsutnosti jasnih kliničkih simptoma)  povećava se s vremenom:

• 35% će razviti osteoporozu

• 30% će razviti druge autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1

• 20% će patiti od anemije koja se ponavlja

• povećava se rizik pobačaja (8x) i limfoma crijeva  (9x)

Upravo zbog rizika od navedenih opasnih komplikacija važno je što ranije detektirati bolest.

Ukoliko imate neobjašnjive netipične dugotrajne simptomime (nizak rast, nespecifični abdominalni simptomi, iritabilnost, depresija, rekurentna anemija, rijetka kosa, suha koza, umor, arthritis, ostecenje zubne cakline, neplodnost, rodjenje djece male porodjajne tezine itd) javite se svom liječniku.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet