Europska komisija (EK) donijela je provedbenu odluku o promjeni načina izdavanja lijeka ellaOne® (ulipristalacetat) u Europskoj uniji (EU) iz izdavanja 'na recept' u izdavanje 'bez recepta'. Navedena odluka, koja je stupila na snagu dana 9. siječnja 2015. godine, pravno je obvezujuća za zemlje članice EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Lijek ellaOne® je hitni kontraceptiv koji se koristi za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje na način da spriječava ili odgađa ovulaciju. ellaOne® ima najbolji učinak ako se uzme u roku od 24 sata od nezaštićenog snošaja. Uklanjanje potrebe za dobivanjem recepta za ovaj lijek trebalo bi ženama ubrzati pristup ovom lijeku i stoga povećati njegovu učinkovitost.

Na temelju procjene dostupnih informacija, povjerenstvo za humane CHMP je ocijenilo da se lijek ellaOne® može koristiti sigurno i učinkovito bez liječničkog recepta. ellaOne® je odobren za primjenu u EU 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas su prikupljene i obrađene opsežne informacije.

Dobro došli na naše www stranice.  Lijevi izbornik vodi Vas do korisnih informacija o sljedećim temama :

- rizik od trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode

- hitna kontracepcija

- Hepatitis C - načini zaraze i važnost ranog postavljanja točne dijagnoze

- HIV - načini zaraze i važnost ranog postavljanja točne dijagnoze

- prijevremeno prsnuće plodovih ovoja - važnost postavljanja točne dijagnoze za zdravlje majke i ploda

- celijakija

 

Sadržaji na ovim stranicama informativnog su karaktera. Za sve upite molimo obratite se svom  liječniku.

Reprodukcijsko zdravlje

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, reprodukcijsko zdravlje je stanje tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim segmentima vezanim za reprodukcijski sustav, u svim fazama života. Pravo na reprodukcijsko zdravlje predstavlja dio općih ljudskih prava, a uključuje slobodno i svjesno odlučivanje o najpovoljnijem vremenu za roditeljstvo, za rađanje željenog broja djece te razmaku između poroda. Isto tako uključuje i dostupnost informacija i sredstava za kontracepciju te pravo na najviše standarde zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Kvalitetno planiranje obitelji i odgovorno spolno ponašanje spadaju među dugoročne socijalne i stručne prioritete budući da su usprkos širokoj dostupnosti hitnih kontraceptiva neželjene trudnoće važan su i trajan problem u nas i u svijetu: gotovo polovina trudnoća je neplanirana, a od njih skoro polovica završi pobačajem. Spomenute činjenice navode na mogući zaključak da žene u fertilnoj dobi nisu dovoljno informirane o dostupnosti djelotvornih metoda kontracepcije ili da spomenute metode nisu spremne redovito primjenjivati na propisani način.

Metode hitne kontracepcije jedinstvene su po tome što mogu spriječiti trudnoću nakon nezaštićenog snošaja. Treba ih primijeniti unutar što kraćeg vremenskog intervala od nezaštićenog snošaja.  Hitna kontracepcija nikako ne može zamijeniti metodu redovne kontracepcije, pa je uvijek potrebno savjetovati žene u smislu prihvaćanja jedne od metoda redovne kontracepcije.

Zarazne bolesti

Krvlju prenosive zarazne bolesti HIV i hepatitis C predstavljaju važan javno zdravstveni problem. Osim djelotvornog liječenja oboljelih, u rješavanju ovog problema od iznimnog su značenja:

•  trajno unaprijeđivanje znanja o krvlju prenosivim zarazama osobito unutar ciljanih visoko rizičnih populacija

•  zaštita ciljanih segmenata populacije uspješnim izbjegavanjanjem horizontalnog i vertikalnog prijenosa krvlju prenosivih zaraza

•  rano otkrivanje i pravovremeno / rano liječenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti.

Autoimune bolesti

Bolesti jetre

Bolesti jetre danas su među najčešćim bolestima probavnog sustava. Jetra ima veliku sposobnost samoobnavljanja oštećenog tkiva, zbog čega bolesti jetre mogu neprimjetno napredovati godinama bez pojave simptoma pa značajna oštećenja jetre mogu nastati gotovo neprimjetno.

Bolesti jetre dijele se na metaboličke i infiltrativne procese, virusne hepatitse, toksična i medikamentna oštećenja, autoimune bolesti, alkoholnu bolest, tumore jetre, te bolesti bilijarnog sustava. 

Kao posljedica različitih noksi često se razvija fibroza i ciroza jetre koje su povezane sa značajnim morbiditetom i mortalitetom. Usprkos značajnom napretku medicinske znanosti i prakse, fibroza i ciroza jetre još uvijek predstavljaju klinički (dijagnostički i terapijski)  izazov za stručnjake diljem svijeta.

replica watches uk
replica watches uk
replica watches uk
tag heuer replica
rolex replica uk
chanel outlet